Obvykle se snažíme zařadit do článků tohoto typu alespoň tři nejlepší podniky. V tomhle případě bychom vás ale „lakovali“. Řeznictví v Karlíně vám můžeme s klidným svědomím doporučit jen dvě, zato opravdu výborná.
Maso uzeniny Lašťovka
Adresa: Thámova 22
Otevřeno: po–pá 6.45–19.00
Malinká, zbožím až po strop napěchovaná prodejna s červenou markýzou a nápisem UZENINY • LAHŮDKY je kousek od stanice metra Křižíkova. Je jedním z mála podniků, které mají v Karlíně dlouholetou tradici – funguje tu už od roku 1990.
Lašťovka si potrpí na český původ masa a masných výrobků. Kromě toho si tu můžete k salámu koupit i pečivo a rovnou také nějaký ten sýr či koláč jako dezert. Ze širokého sortimentu si můžete vybírat na místě, nebo si rovnou objednat po telefonu. Maso pro vás na přání naporcují, a po domluvě vám ho dokonce i donesou nebo zavezou, kam si řeknete. V rámci grilovacího programu Lašťovka připraví prakticky cokoli, co se dá hodit na gril – nejen steaky, křídla a kotletu, ale i celé sele nebo krocana.
Presto Meat Market – gurmánské řeznictví a bistro
Adresa: Vítkova 11
Otevřeno: po–pá 10.00–18.00, so 9.00–13.00
Presto Meat Market je takové netradiční řeznictví. Jeho provozovatelé jsou opravdu vybíraví: pro výběr masa mají spoustu kritérií, o kterých jsme doteď nikde jinde neslyšeli. Znějí ale fakt zajímavě a dávají smysl. Například na jehněčí berou jen jehňata do 18 kg váhy, drůbež musí běhat po dvorku 80 dní, aby mělo vypracovanou postavu s pevnými svaly, a hovězí od českých farmářů z plemen jako Limousine či Higland musí zrát na kosti 21 dní. Netrvají jen na českých farmářích, když se jim hovězí líbí, nechají si ho klidně dopravit z Argentiny nebo od protinožců. Než si maso koupíte, můžete ho ochutnat v jejich bistru. Obsluha vám pak dokáže poradit, na jaký způsob si máte maso doma zpracovat, a za pár korun ho i ochutí a naloží za vás. Všechny kroky přípravy s vámi navíc proberou profesionálové na kurzech vaření pořádaných přímo Presto Meat Marketem.